Zo kies je de beste internetabonnement die bij je past

  • Lisa
  • /
  • Zondag 10 December 2023
  • /
  • Views 9530

internet laptop

50 of 25 Mbits? Een alles-in 1, of toch liever alleen internet? En is de provider wel actief in jouw regio? Bij het vergelijken van je internetabonnement komt dus een heleboel bij kijken! Of je nou kabelinternet, ADSL of glasvezel wilt vergelijken; in dit artikel lees je welke verbindingen je op dit moment hebt en waar je op moet letten bij het vergelijken van een internetabonnement.

Kies jouw internetabonnement

Via welke verbinding gebruik jij internet?

Controleer ten eerste of je internet hebt via de kabel, DSL of de glasvezel. Zo is het nog steeds mogelijk om een internetabonnement af te sluiten als je internet via de kabel hebt. Ziggo biedt hiervoor de meeste internetpakketten voor de kabel aan. Het voordeel aan de kabel is dat het tv-kijken niet ten koste gaat van de internetsnelheid. Wel moet je met de kabel verplicht televisie meenemen in het abonnement.

Verder heb je ook internet via DSL (ADSL en VDSL). Deze internetverbinding loopt via de telefoonlijn naar de telefooncentrale. In sommige gevallen is de internetsnelheid via deze verbinding laag, omdat de lange afstand naar de centrale voor veel ruis kan zorgen. Het voordeel is wel dat deze internetpakketten vaak het goedkoopst zijn. Een nadeel is dat de bandbreedte van je internetsnelheid af gaat zodra je tv kijkt.

De meest gebruikte verbinding in Nederland is de glasvezel. Hierbij worden signalen met snelheid door de glasvezelkabel geschoten. Glasvezelkabels worden naast de kabel en telefoonlijnen gelegd. Het grootste voordeel aan glasvezel is de internetsnelheid. Met glasvezel bereik je in sommige gevallen zelfs 500 Mbit per seconde! Ook is de kans op een internetstoring met glasvezel behoorlijk klein. Ook hier geldt dat de internetsnelheid afneemt als je tv-kijkt.

Uit welke internetaanbieders kan ik kiezen?

Nu je een beeld hebt wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende verbindingen is het vervolgens belangrijk om te weten welke providers in jouw regio internet leveren. Op internet zijn hier diverse vergelijkingstools beschikbaar.

Heb je internet via de kabel? Dan heb je de keuze uit providers zoals Ziggo en Cairway. Ook heb je een aantal aanbieders die alleen in jouw regio internet aanbieden.

Voor welke internetabonnement kies jij?

Je hebt de keuze uit heel veel internetabonnementen. Zo heb je bijvoorbeeld alleen een abonnement voor internet, een pakket voor internet en tv en kan je ook kiezen voor een alles-in-1.

Dit alles is écht afhankelijk van je behoefte. Gebruik je vaste telefoon nog wel eens? En hoe vaak kijk je eigenlijk tv? Veel providers bieden jou een abonnement zonder vaste telefoon aan. Deze zijn vaak iets goedkoper.

Bepaal tot slot welke internetsnelheid bij jouw behoefte aansluit. Download je geregeld muziek en ben je geregeld op het internet aan het browsen? In dat geval is een internetsnelheid van 25 Mbit/s voldoende. Als je in een huishouden leeft waarbij meerdere personen tegelijkertijd veel gebruik maken van het internet is 50 Mbit/s verstandiger. Deze internetsnelheid is geschikt als je familieleden vaak films en muziek downloaden en geregeld gamen.

Populaire Artikelen