Zelf testen op een SOA: snel en anoniem

  • Lisa
  • /
  • Zaterdag 11 November 2023
  • /
  • Views 5224

liefdes-koppel

Bij het vermoeden van een SOA, Seksueel Overdraagbare Aandoening, bezocht men in het verleden normaliter de huisarts of GGD. Die stap was en is voor veel mensen echter groot. Een SOA brengt toch een bepaalde vorm van schaamte met zich mee, waardoor niet iedereen (tijdig) een test laat uitvoeren. Jammer, en bovendien erg gevaarlijk. De kans bestaat namelijk dat je een SOA doorgeeft aan mensen met wie je in de toekomst mogelijk seksueel contact hebt. Gelukkig is er een alternatief: zelf testen vanuit huis. Hoe werkt dit concept en wat zijn de voordelen van SOA-testen vanuit huis?

Zelf testen vanuit huis

Het traditionele testen op SOA is geen vereiste meer dankzij nieuwe methoden, waardoor je vanuit huis aan de slag kunt. Dit voorkomt veel gedoe en een vervelend bezoek aan de huisarts. Haal alle benodigdheden voor een SOA-test nu zelf in huis, neem lichaamsmateriaal af en verpak die alles in het meegeleverde product. Je stuurt alles anoniem terug in een retourbox, welke door PostNL op het laberatorium wordt afgeleverd. Binnen 48 uur ontvang je de uitslag van de test door een unieke code online in te vullen. Zo weet je direct of je positief bent getest op SOA’s als Chlamydia of Gonorroe. Het maakt de hobbel richting testen een stuk minder groot. Wel zo fijn.

Test veilig en snel vanuit huis!

Andere bedpartners waarschuwen

Mogelijk loop je al een tijdje rond met een SOA, en heb je dit niet eerder laten testen of durfde je dit niet aan. Dankzij de anonieme test aan huis heb je die stap gelukkig wel genomen. Wist je echter dat het óók mogelijk is om tussentijdse bedpartners op anonieme basis te waarschuwen na een positieve test? Deze partnerwaarschuwing zorgt ervoor dat de SOA zich niet verder verspreidt door jouw toedoen. Positief is dat een SOA in vrijwel alle gevallen weer volledig te herstellen is.

Je recente bedpartners hebben een anonieme waarschuwing ontvangen, en jij weet ook waar je aan toe bent. Het waarschuwen van je bedpartner(s) doe je anoniem online, op de website sorryvoorsoa.nl. Bij dit proces is wel een huisarts betrokken, om alles volgens de richtlijnen te laten verlopen. Dankzij de anonieme basis van de melding verdwijnen echter de laatste hobbels om een SOA openbaar te maken.

De nieuwe manier van testen: anoniem en effectief

Zowel jongeren als ouderen ervaren een vervelend gevoel bij de stap om zich te laten testen op een SOA, en dat neemt de nodige risico’s met zich mee. Laat je daarom altijd testen, zeker nu dit vanuit huis kan en op anonieme basis. Je ontvangt direct het resultaat van de SOA-test in huis en kunt recente bedpartners waarschuwen voor je seksueel overdraagbare aandoening. Zo beperken we de verspreiding van SOA’s en bevorderen veilige seks.Populaire Artikelen