Wie leest: Zei Zij? (in het openbaar)

  • Lisa
  • /
  • Donderdag 28 September 2023
  • /
  • Views 60681

blog

Hoe werd Harvey Weinstein ontmaskerd? Op die vraag krijg je antwoord als je het boek leest van de journalisten Jodi Kantor en Megan Twohey: Zei zij.

Ontmaskerd?

Het is 5 oktober 2017 als twee Amerikaanse journalistes een verhaal openbaar maken dat keihard binnenkomt. De bekende filmproducent Harvey Weinstein heeft jarenlang actrices en medewerkers seksueel geïntimideerd en misbruikt. Wie niet op zijn avances inging, was exit in Hollywood. Macht speelde een sleutelrol.

Er barstte na deze onthulling een bom toen meerdere vrouwen hun verhaal vertelden over de misbruik die fWeinstein van vrouwen maakte. Het was het begin van de #MeToo-beweging.


Het begint met het verhaal van twee vrouwen

Zo’n verhaal begint bij iemand die zijn of haar mond open doet en dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. Juist daarover gaat het boek dat journalisten Kantor en Twohey schreven over deze zaak.

Waar alles begonnen is en hoe dat is gelopen, wordt in het boek uit de doeken gedaan aan de hand van de verhalen van twee vrouwen. “Het idee achter dit boek is om je mee te nemen achter de schermen, naar het startpunt van deze ontwikkelingen,” vertelt Kantor aan de Volkskrant.

Deze krant kwam in Nederland als eerste met de onthullingen. Kantor en Twohey hebben, nadat een en ander in de media belandden, lange tijd voor zich gehouden wie de identiteit was van de man die de belastende informatie over Weinstein doorspeelde. Nu weten we dat dit de accountant van de filmproducent was. Hij staat genoemd in het boek.

We hadden een bron die ons cruciale informatie heeft gegeven

Beide journalistes zijn van mening dat hun zoektocht en deze ervaringen iedereen toebehoren. En zeggen opgelucht te zijn dat ze hun geheimen nu met iedereen kunnen delen. “Lange tijd moesten we al die inzichten voor onszelf houden. We hadden dus een bron, die ons cruciale informatie heeft gegeven.”

Dat het Weinsteins eigen accountant was die al dertig jaar voor de producent werkte, had niemand kunnen vermoeden. Lange tijd hebben de journalistes zijn naam niet genoemd. Nu ligt het in de openbaarheid. Juist dat het een man is die het balletje aan het rollen heeft gebracht, is een belangrijk punt.

Wat doen we aan fout gedrag op het werk?

Bovendien, zo menen de schrijfsters, is het ook van belang aan te geven dat deze accountant pas na lange tijd openheid van zaken gaf. Ook hij heeft jarenlang zijn mond heeft gehouden. Met andere woorden: als we fout gedrag zien op ons werk, wat doen we er dan aan? Dat blijft een belangrijke vraag, zo duiden de journalistes.

Het is belangrijk welke reacties ook in Nederland dit boek zal krijgen van vrouwen en mannen die het boek in hun rugzak of laptoptas bij zich dragen. Durven we dit in de trein op weg naar het werk zo in het openbaar te lezen? Het grote interview in de Volkskrant met Twohey (43) zal in ieder geval veel vrouwen en mogelijk ook mannen aanzetten tot de aanschaf van het boek.Populaire Artikelen