Welke lampen in woonkamer plaatsen?

  • Lisa
  • /
  • Woensdag 27 September 2023
  • /
  • Views 4442

lichten in een boom

De woonkamer is in vele huishoudens de belangrijkste plek. Het is de plek waar het gehele gezin samenkomt en ook de meeste tijd doorbrengt. Kortom, het moet dan ook de plek zijn die warm en gezellig is ingericht zodat je er ook graag komt. Licht en lampen spelen hierin een belangrijke rol en daar willen we je graag meer informatie over bieden in dit blog.

Kies in lamp die past bij jouw interieur

Kies het type licht

Het belangrijkste, goedkoopste en gemakkelijkste licht is nog steeds altijd daglicht. Maak er dus vooral gebruik van! Plaats voor je ramen geen grote meubels en probeer je gordijnen zoveel mogelijk op te maken. Het daglicht voelt natuurlijk aan en warm gelijk je hele woonkamer op.

Helaas kunnen we niet altijd daglicht gebruiken en moeten we ook onze woonkamer verlichten met andere lichtbronnen. Onze voorkeur gaat uit naar led lampen. Hoewel dit type lamp op de eerste aanschaf wel iets duurder is, zijn ze de investering helemaal waard. Led lampen zijn namelijk: een stuk energiezuiniger, stoten geen warmte af, geven direct vol licht en hebben een zeer hoog aantal branduren. De makkelijkste keuze hierin zijn de E14 lamp (kleine fitting) en E27 lamp (grote fitting).

Indeling lampen woonkamer

Doordat iedere woonkamer uniek is, kunnen we je geen indeling geven over waar je de lampen kunt plaatsen. Wel kunnen we je tips geven over waar je allemaal kunt denken.

Plafondverlichting: Naast een standaard lamp aan het plafond om de gehele kamer te verlichten, kun je ook kleinere lampen aan het plafond kiezen. Hierdoor krijg je een leuke andere speling.

Functionele verlichting: Op welke plekken in je woonkamer wordt er graag een boek gelezen, een spelletje gespeeld of gewerkt? Al deze plekken hebben een functionele sta, bureau of wandlamp nodig.

Decoratie verlichting: Zeer effectief zijn ze niet, maar zeer gezellig wel. Decoratie lampen. Met dit soort kun je creatief gezien helemaal los gaan en leuke combinaties verzinnen. Maar let erop dat je woonkamer niet te druk aanvoelt.

Lichtplan maken

Staat er een complete verbouwing van je woonkamer op de planning? Dan is het interessant om een lichtplan te maken. Dit is simpelweg een schets van een kamer waarop je aangeeft waar alle meubels en lampen komen te staan. Door middel van het lichtplan kun je gemakkelijk de juiste lampen uitzoeken en zo een leuke inrichting maken. Dit zorgt er voornamelijk voor dat je een duidelijk beeld krijgt van hoe je woonkamer er uit komt te zien en dat je betere keuzes kunt maken qua inrichting.Populaire Artikelen