Wat zijn de voordelen van een kolfapparaat?

  • Lisa
  • /
  • Maandag 18 December 2023
  • /
  • Views 4282

baby voeding

Wil je graag borstvoeding geven aan je pasgeboren kindje? Maar ben je niet altijd in de buurt van de kleine of lukt het geven van borstvoeding om een bepaalde reden niet? Dan biedt een kolfapparaat uitkomst. Een kolfapparaat heeft ten opzichte van flesvoeding diverse voordelen.

Een kolfapparaat kan over de borst geplaatst worden om vervolgens vacuüm gezogen te worden. Met als gevolg dat er automatisch moedermelk opgevangen wordt. Meer weten over de werking van een kolfapparaat? En de belangrijkste voordelen? Lees het in onderstaand artikel!

Tip: bekijk hier de 10 best verkochte borstkolven van dit moment!

Voordelen van kolven?

Kolven brengt borstvoeding op gang

Als je een bewuste keuze hebt gemaakt om je kleintje borstvoeding te geven, dan kan het voorkomen dat je borstvoeding niet op gang komt. Dit kan door diverse redenen. Het gebruiken van een kolfapparaat kan je melkproductie stimuleren door even vaak te kolven als dat je jouw kindje zou voeden. Dit zorgt er in de meeste gevallen voor dat er meer melk geproduceerd wordt. Is jouw baby gevoed? Dan is het van belang om af te kolven. Dit zorgt voor een extra stimulatie om de borstvoeding optimaal op gang te houden. Als de borstvoeding niet op gang komt raden wij aan om wel altijd een lactatiedeskundige in te schakelen.

Borstvoeding terwijl je niet in de buurt bent

Op het moment dat je jouw kleintje borstvoeding wilt geven, dan is het niet altijd nodig om de kleine aan de borst te leggen. Kolven zorgt ervoor dat je een voorraad borstvoeding kunt aanleggen, zodat je partner of oppas ook je kleintje kunnen voeden. Zo hoef je zelf ook niet altijd voor de borstvoeding bij je kindje in de buurt te zijn. Als je door het kolven een voorraad wilt aanbrengen, dan kan je het beste kiezen voor een elektrische borstkolf. Met dit type borstkolf kan je snel en efficiënt een goede voorraad aanleggen. Erg handig als je een avondje hebt afgesproken met vriendinnen of als je weer aan het werk gaat. Het kolven zorgt ervoor dat de melkproductie op peil wordt gehouden.

Voor de kleintjes met weinig zuigkracht

Het kan zijn dat pas- of vroeggeboren baby’s niet voldoende zuigkracht hebben om de melk uit je borst te drinken. Door een borstkolf te gebruiken kan je de melk eerst afkolven om deze vervolgens met je vinger of een flesje aan de kleine te geven. Zo zorg je ervoor dat je baby genoeg voeding binnenkrijgt, ondanks dat hij of zij niet voldoende zuigkracht heeft. Je kan ook overstappen op flesvoeding, echter blijven de meeste vrouwen door kolven om pijnlijke en opgezwollen borsten te verminderen. Kolven zorgt ervoor dat de druk die wordt opgebouwd door de aanmaak van moedermelk vermindert. Doe dit wel alleen op de momenten dat het echt nodig is, bijvoorbeeld als je ongemak of pijn ervaart. Als je regelmatig gaat kolven op momenten dat je baby normaal borstvoeding krijgt, dan wordt de melkproductie juist gestimuleerd. Meer tips en advies? Ga naar HetOuderschap.nl!
Populaire Artikelen