Wat zijn de verschillende wijnsoorten

  • Lisa
  • /
  • Zondag 26 Maart 2023
  • /
  • Views 3436

hoekbank

Wijnsoorten

De wijnwereld is immens en wordt grofweg onderverdeeld in de wijnsoorten, zoals droog, zoet, rood, wit en rosé. Klinkt allemaal heel logisch, maar waar bestaan de verschillen eigenlijk uit? Daarom een kort overzicht. Handig wanneer je de volgende keer wijn wil bestellen.

Rode wijn

Rode wijn smaak

Rode wijn verschijnt in verschillen smaken en kleurgradaties op de markt en kan droog zijn tot wijn met wat restzoet. Er bestaan duizenden druivenrassen, dus het is logisch dat rode wijn, net als alle andere wijnsoorten, niet over een kam te scheren is. Rode wijn uit Bourgogne is bijvoorbeeld gemaakt van Pinot Noir, maar in die andere Franse wijnstreek Bordeaux, zijn de belangrijkste blauwe druiven Cabernet Sauvignon en Merlot. Allebei rode wijn, maar er zit een wereld van verschil tussen wanneer het gaat om smaak. Daarom kun je ook niet zo makkelijk zeggen: Ik houd niet van rode wijn. Misschien heb je gewoon nog niet de juiste rode wijn gevonden. Vind je rode wijnen vaak te strak en stevig? Kies dan voor een Pinot Noir uit de Bourgogne, een Beaujolais of Bardolino. Die zijn veel toegankelijker. Zet eens een rode Bordeaux en rode Bourgogne of Beaujolais naast elkaar en proef het verschil.

Witte wijn

Er zijn stuivend frisse witte wijnen, maar ook volle romige witte wijnen. Dit ligt uiteraard aan het druivenras, maar ook aan de opvoeding van de wijn. Heeft een witte wijn houtrijping gehad, dan is die veel voller en romiger met aroma’s van boter en vanille. Witte wijn wordt over het algemeen gemaakt van witte druivenrassen, maar kan ook van blauwe druiven gemaakt worden. Het vruchtvlees van blauwe druivenrassen is over het algemeen wit en dus kan er witte wijn van gemaakt worden. De kleur bij rode wijn komt door de inweking van het sap met de schillen van de druiven. Zo wordt er kleur en tannine onttrokken. Van blauwe druiven kun je dus wel witte wijn maken, maar van witte druiven geen rode wijn. Als er op een witte wijn ‘blanc de noirs’ staat (zoals vaak in Champagne), dan is het een witte wijn van blauwe druivenrassen.

Rosé

Rosé wordt over het algemeen van blauwe druiven gemaakt. Hoe dieper de kleur, des te langer het sap in contact heeft gestaan met de schillen van de druiven. De kleur zegt dus niets over de zoetheid van de wijn.

Droog of zoet

Druiven hebben als ze rijp zijn suikers opgebouwd. Deze worden tijdens de fermentatie omgezet in alcohol. Als de wijnmaker de fermentatie stopt voordat de suikers zijn omgezet in alcohol, blijft er restsuiker over. Het gehalte aan restsuiker bepaalt de zoetheid van de wijn.




Tags: Tassen Handtas

Populaire Artikelen