Waarom is glasvezel nog niet overal in Nederland beschikbaar?

  • Lisa
  • /
  • Donderdag 26 Mei 2022
  • /
  • Views 83246

Glasvezel

In steeds meer gemeentes wordt er glasvezel aangelegd. Tot nu toe zijn er ruim 2,7 miljoen huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk, waarvaan een derde een abonement heeft afgesloten bij een glasvezelaanbieder. KPN is op dit moment de grootste aanbieder van abonneenten via glasvezel, maar er zijn steeds meer aanbieders verbindingen via glasvezels aanbieden.

Helaas is er dus nog niet overal een glasvezel aansluiting beschikbaar.

Waarom nog niet in mijn gemeente?

Glasvezel wordt per gemeente aangelegd en in overleg met de gemeente beslissen ze in welke wijk het als eerste wordt aangelegd. De aanleg tot je deur is gratis, maar je moet er wel toestemming voor geven. Je kunt dan direct overstappen op glasvezel, maar je kunt ook besluiten om dit later te doen. Wanneer de aansluiting er ligt kun je overstappen wanneer je wilt. Hier kun je internet vergelijken.

Helaas is er dus nog niet overal een glasvezel aansluiting beschikbaar. Hier heb je zelf ook geen invloed op want de gemeente bepaald waar deze eerst worden aangelegd en of deze in jouw wijk worden aangelegd. Mocht je het toch zelf in de hand willen hebben dan zou je een burgerinitiatief kunnen starten. Dit hebben verschillende kleine gemeentes gedaan en met succes glasvezel laten aanleggen. Omdat het erg duur is om een heel nieuw netwerk aan te leggen in heel Nederland wordt dit in fases gedaan.


Voordelen glasvezel

Omdat het aanleggen van glasvezel veel werk kost, kan dit niet in heel Nederland overal tegelijkertijd worden aangelegd. Je moet dus even geduld hebben als het bij jou nog niet is aangelegd. Op verschillende websites kun je checken wanneer ze verwachten het bij jou in de wijk aan te leggen.

Een van de grootste voordelen van glasvezel is dat het stabieler en vaak ook een snellere internetverbinding is. Er zijn daarom minder storingen via glasvezel bekend. Mocht je al een glasvezelverbinding hebben, dan kun je hier internet vergelijken en alles in 1 pakketten vergelijken. Het is namelijk ook moglelijk om te bellen en TV te kijken via een glasvezel verbinding.

Daarnaast kun je ook uploaden en downloaden met dezelfde hoge snelheid. Je hoeft dus nooit meer te wachten als je een filmpje wilt kijken, gamen of skypen. Je kunt maximaal genieten van een stabiele snelheid zonder te hoeven bufferen. Ook heb je een vrije providerkeuze omdat het een open glasvezelnetwerk is. Je hebt dus de vrijheid om zelf te kiezen en bent niet afhankelijk van een partij.Populaire Artikelen