Waar moet je op letten bij het kiezen van een internetprovider anno 2021

  • Lisa
  • /
  • Maandag 26 September 2022
  • /
  • Views 3689

Soms ben je toe aan een andere internetprovider. Omdat je gaat verhuizen, omdat je contract afloopt en je een mooie aanbieding bij een andere aanbieder ziet, of omdat je gewoon ontevreden bent over de verbinding, snelheid en service die je nu hebt. Wat de reden ook is, je hebt genoeg te kiezen als je wilt overstappen. Welke verbinding is beschikbaar op jouw adres? Wat is de maximale snelheid die je kunt krijgen? Wat houdt het pakket in en wat zijn de extra’s die je erbij krijgt? Het is nog best een hele toer om de ideale provider met het beste pakket te selecteren. Waar moet je op letten? We helpen je een beetje bij internet vergelijken.

Aan het juiste adres?

Aan het juiste adres?

Niet alle internetproviders leveren op elk adres. Het ligt er helemaal aan op welk netwerk je huis is aangesloten. ADSL, kabel of glasvezel. Die laatste is het beste en het snelste, maar ligt nog lang niet in heel Nederland. Wil je zeker weten welke provider het beste internet bij jou thuis levert? Check dan eerst welke verbinding je hebt.

Hoe snel is snel genoeg?

Voor sneller internet betaal je ook meer. Het is dus verstandig om te kijken hoeveel snelheid je nou echt nodig hebt. Dat is afhankelijk van de samenstelling van je huishouden en wat iedereen online doet. Als je internet alleen gebruikt om een beetje te surfen en te mailen is een licht abonnement met de laagste snelheid ruim toereikend. Wanneer je vaak online programma’s kijkt, Youtube-filmpjes in hoge kwaliteit wil streamen en af en toe films en muziek download wil je iets meer snelheid. Ga dan voor minimaal 25 Mbps. Zijn jullie echte heavy users die met z’n allen tegelijkertijd Netflix kijken, uren achtereen multiplayer games spelen, in 4K-kwaliteit films kijken, massa’s data downloaden en zware programma’s als Photoshop en dergelijke gebruiken dan zal je toch echt naar 50 Mbps of meer moeten.

Mbps is geen MB

Even voor de duidelijkheid. Mbps staat voor megabit per seconde, MB is de afkorting van megabyte. Mbps staat voor de snelheid van je internetverbinding, MB staat is de eenheid die de grootte van een bestand aangeeft. Het verschil tussen beide is factor 8. Met ander woorden: 8 Mbps is 1 MB. Met een abonnement van 20 Mbps kun je dus met een snelheid 2,5 MB per seconde downloaden. Lang verhaal kort, als je wil weten hoe snel de internetverbinding van een provider is kijk je naar het aantal Mbps.

Uploaden ook belangrijk?

Veel mensen vinden het vooral belangrijk dat ze snel bestanden kunnen downloaden. Maar soms is de uploadsnelheid net zo belangrijk of nog belangrijker. Bijvoorbeeld voor een fotograaf die zware fotobestanden online moeten zetten en/of versturen? Of voor vloggers die regelmatig video’s in hoge resolutie op hun Youtubekanaal willen plaatsen. Of websitebeheerders die snel content willen wisselen op websites. Let dan op de uploadsnelheid van je nieuwe abonnement.

Let op! Als je niet precies weet wat je later nodig hebt is het verstandig om eerst een lage snelheid te kiezen. Tijdens je contract upgraden naar meer Mbps is geen probleem, downgraden naar een lagere snelheid wel.

Alles-in-1

De meeste providers bieden internet, televisie en telefonie in een zogenaamd alles-in-1 pakket. Dat kan gunstig zijn qua pakketkorting en extra’s zoals extra MB’s, meer televisiezenders, spamfilter, antiviruspakket, extra hotspots, en dergelijke. Ook hier is vergelijken het devies om de beste deal te krijgen.
Populaire Artikelen