Taboe? Nee, laat je testen na onveilige seks!

  • Lisa
  • /
  • Donderdag 13 Juli 2023
  • /
  • Views 28865

condoom

Voor het eerst in jaren bleek dat in 2017 minder soa’s werden gediagnosticeerd in Nederland dan in voorgaande jaren. Jarenlang nam het aantal soa’s toe, hoewel in 80% van de uitgevoerde tests er geen soa werd gevonden.

We kunnen er één ding uithalen: Nederlandse jongeren laten zich over het algemeen snel testen. Tegelijkertijd is het enigszins zorgwekkend dat het aantal soa’s per jaar nog steeds zo hoog ligt. De meeste soa’s zijn goed behandelbaar, maar sommige soa’s kun je helemaal niet behandelen.

Doorbreek daarom een taboe en laat je snel testen en neem geen risico’s.

Soa’s voorkomen – het is niet lastig

Eigenlijk weet iedereen wel hoe je een soa kunt voorkomen, maar toch gaan er dagelijks nog grote groepen mensen de mist in. Natuurlijk, in the heat of the moment is het maar al te makkelijk om niet te denken aan preventie, al is het maar omdat je het onderwerp niet op durft te brengen.

Het kan daarom goed zijn om vooraf dit onderwerp al bespreekbaar te maken, zodat er op het moment supreme wat minder druk ligt op het onderwerp.

Houd er rekening mee dat ook bij orale seks soa’s overgedragen kunnen worden, hoewel de kans over het algemeen wel wat kleiner is.

seks
Vrij veilig!

Onveilig geweest of twijfel? Doe een test!

Heb je onveilige seks gehad of wil je simpelweg het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je beter een soa test laten uitvoeren. Dagelijks worden er honderden soa tests afgenomen: het is een routinetest en zo gebeurd.

In veel gevallen is er alleen urine en een uitstrijkje nodig. Soms wordt er ook bloedonderzoek uitgevoerd, maar in principe doet men dit alleen op aanvraag of wanneer er vermoedens bestaan van een hiv-infectie.

In alle grote steden zijn plekken voor een soa test. Of je nu een soa test Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Groningen of Maastricht wilt: genoeg mogelijkheden.

Niet alleen kun je op tijd starten met een behandeling wanneer je de soa test hebt laten uitvoeren, ook kan het zorgen en stress weghalen.


Populaire Artikelen