Starten met smart home? - 3 handige tips!

  • Lisa
  • /
  • Donderdag 14 December 2023
  • /
  • Views 5886

smart home

Je hebt er vast wel eens van gehoord, smart home. Een smart home bestaat eigenlijk uit losse ‘slimme’ producten die onderling samen kunnen werken. Zo worden een aantal allerdaagse processen (volledig) geautomatiseerd. Het resultaat: méér comfort, veiligheid en ook nog eens interessant voor de energierekening.

Ik zie je denken: ‘maar waar moet ik beginnen bij smart home?’ Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet, zodat jij vandaag nog kunt beginnen met het slim maken van je huis!

Lees verder voor de tips!

Tip 1 – Ideaal om te beginnen: starterpacks

Door de hoeveelheid slimme producten zie je af en toe door de bomen het bos niet meer. Wil jij graag beginnen, maar weet je niet hoe? Dan raden wij je aan om te kiezen voor een starterpack. Dit zijn pakketten met meerdere producten, zodat je direct een basis hebt gelegd voor je smart home! Deze heb je voor allerlei soorten smart home producten.

Een goed voorbeeld zijn de Philips Hue starterpacks. Dit zijn bundels die bestaan uit 3 slimme lampen en een bridge. Deze bridge zorgt ervoor dat de slimme lampen gelijk kunnen worden gekoppeld en dus kunnen samenwerken. Door het grote aanbod van Philips Hue, kun je altijd een lamp vinden die past bij jouw interieur.

Lees ook: ‘Hanglampen: kies de stijl die past bij jouw interieur’

Starterpacks heb je in bijna iedere categorie van smart home. Naast verlichting, zou je ook kunnen kiezen voor een slim beveiligings- of thermostaatstarterpack. Je hebt dan gelijk de belangrijkste onderdelen in huis en kunt een volwaardig systeem opzetten, welke je later met losse smart home producten kunt uitbreiden! 50five.com heeft een ontzettend leuk aanbod dat innovatieve oplossingen mogelijk maakt.

Tip 2 – Kies producten die met elkaar kunnen samenwerken

Een veel gemaakte beginnersfout in de smart home wereld is dat er producten worden gekocht van verschillende merken die niet kunnen samenwerken. Bijna ieder smart home merk heeft zijn eigen app, maar deze werkt logischerwijs alleen voor de producten van dat merk. Hiervoor hebben Google, Apple en Amazon een oplossing bedacht. Deze 3 bedrijven hebben een eigen platform opgezet, waardoor je losse merken kunt laten samenwerken. Voor Apple is dit HomeKit (in het Nederlands de ‘Woning-app’), voor Google is dit Google Assistant en voor Amazon is dit Alexa.

Het gebruiken van één systeem heeft een aantal grote voordelen. Zo behoud je het overzicht van al je slimme apparaten, kun je verschillende apparaten laten samenwerken (als je deursensor bijvoorbeeld detecteert dat je binnenkomt, gaat je thermostaat automatisch werken) en zeker niet onbelangrijk: alles kan worden aangestuurd via spraak! (mits je een spraak assistent hebt).

Het is belangrijk dat je tijdens het shoppen goed kijkt met welk systeem een merk compitabel is. Een slimme thermostaat van EVE werkt bijvoorbeeld alleen met Apple Homekit, terwijl een thermostaat van Tado met alle drie de systemen werkt. Waarmee een merk compitabel is, staat altijd duidelijk vermeld. Check dit zeker!

Tip 3 – Zorg voor een stabiel netwerk

Bij smart home is alles met elkaar verbonden, dit gaat meestal via wifi. Wil je een smart home waarop je kunt vertrouwen, dan zul je een stabiel wifi netwerk moeten hebben. Vooral bij grotere huizen valt het aan te raden om te zorgen voor stabiele verbinding door het hele huis. Er zijn meerdere manieren om je wifi netwerk stabieler te maken. Om je een beetje opweg te helpen heeft de consumentenbond een artikel gepubliceerd over hoe jij thuis je internet kunt versnellen.

Heb je alle routers vervangen, je internet abonnement heroverwogen en alles goed ingesteld? Dan moet het helemaal goed komen met je eigen smart home. Naast een stabiel en veilig smart home, heb je als extra ook nog eens super snel en betrouwbaar internet!

Populaire Artikelen