Smaakt je koffie niet lekker? Dít kan er mis zijn

  • Lisa
  • /
  • Donderdag 15 September 2022
  • /
  • Views 214

koffie

Hoewel het zo eenvoudig lijkt, is het in werkelijkheid best een kunst: het zetten van het perfecte kopje koffie. Zeker als je kritisch bent, is het belangrijk om de aandacht erbij te houden. Doe je je best, maar smaakt je kop koffie toch niet zo goed als je gehoopt had? Er kunnen verschillende punten zijn waarop het misgaat. Dít kun je allemaal eens controleren.

Verkeerde koffiesoort voor het type koffie

Heb je al eens goed gekeken naar de koffiesoort die je in huis hebt en de bereidingswijze die je hanteert? Het kan namelijk zo zijn dat je filterkoffie zet met espressobonen, of juist precies andersom. Lees daarom altijd wat er op de verpakking staat, bijvoorbeeld bij illy koffie gaat het om espresso of lungo? Zelfs als je in de haast koffie in huis haalt, is het slim om hierop te letten. Heb je thuis meerdere koffiezetapparaten en kun je dus verschillende bereidingswijzen toepassen? Let er dan altijd even goed op welke koffiesoort je erbij pakt.

Koffiezetapparaat is niet schoon

Zeg eens eerlijk: hoe vaak maak jij je koffiezetapparaat schoon? Dit doen we meestal niet snel genoeg. Hoewel je het wel even kunt uitstellen, gaat de koffie er na verloop van tijd helaas echt minder goed door smaken. Wil je lekkere koffie drinken? Neem er dan eerst eens een momentje voor om het apparaat te reinigen. Per koffiezetapparaat werkt dit trouwens weer op een unieke wijze: je kunt bijvoorbeeld de handleiding even opzoeken.

Koffie is niet vers

Doe je heel lang met de koffie die je gebruikt? Dan kan het zo zijn dat de koffie niet meer vers is. Gemalen koffie verliest met name snel smaak. Maar ook bij koffiebonen kan dit het geval zijn. Je kunt de bonen zo’n twee tot drie maanden bewaren. Hierna is de kans groot dat de smaak niet meer zo goed is.

Koffie wordt niet goed bewaard

Is de koffie nog niet oud, maar heb je toch het idee dat de verkeerde smaak te maken heeft met de bonen? Wellicht bewaar je de koffie niet goed. Zorg altijd dat je koffie op een donkere, koele plek bewaart. Het liefst in een goed afgesloten verpakking, waar geen licht of zuurstof bij kan komen. Laat de verpakking dus niet zomaar even openstaan, ook al is het maar kort. Dit maakt dat de smaak al snel achteruit kan gaan.

Te hete koffie

Als je de koffie te heet zet, kan de koffie bitter gaan smaken. Ook dat wil je liever voorkomen. Zet koffie idealiter tussen de 92 en 96 graden Celsius. Dit kun je op de meeste koffiezetapparaten wel instellen. Laat je de koffie lang op de warmhoudplaat staan? Ook hierdoor kan de koffie te sterk opwarmen. Serveer de koffie het liefst zo snel mogelijk, zodra het apparaat klaar is. Zo kent de koffie de ideale temperatuur én is de smaak lekker vers.
Tags: Tassen Handtas

Populaire Artikelen