Koken met whisky

  • Lisa
  • /
  • Donderdag 5 Oktober 2023
  • /
  • Views 31733

whisky-Johnny-Walker

De amberkleurige drank whisky vinden we allemaal heel lekker. We drinken het graag, lui achterover gezakt in een ouderwetse leren fauteuil. De sterke drank met die specifieke geur en prachtige kleur boeit ons al eeuwen. Hangt er ook een beetje een mystieke sfeer omheen?

Specifieke geur en prachtige kleur

Die mystiek komt natuurlijk door de Schotse lochs en clans. Maar die Schotse families, de clans, hielden ook van lekker eten. Het zal je dus niet verbazen dat je met whisky ook de heerlijkste gerechten kunt bereiden. Whisky wordt veel toegepast in de keuken. Een echt traditioneel Schots dessert is Cranachan, met room, fruit, havermout en Johnny Walker whisky.

Maaltijd

Maar dat is een toetje. In verschillende overheerlijke maaktijden wordt whisky gebruikt. Denk maar aan Beef in whisky sauce. Snijdt biefstuk in dunne repen, bak dan de repen 5 tot 10 minuten in boter, schenk johnnie walker erbij, voeg een beetje room toe en dien op. Of wat dacht je van Gemarineerde zalm in Schotse whisky? Met een scherp mes snijd je plakken zalm die je op een plat bord legt. Je besprenkelt ze met citroensap en johnny walker whiskey en bestrooit ze met kruiden, peper en zout. Lekker laten marineren, een hele nacht mag. Heerlijk!

Nog een toetje

Niet zo maar gewone chocolade mousse, maar een Chocolade whisky mousse. Chocolade au bain-marie smelten tot die lekker romig is geworden. Ook au bain-marie, maar dan in een ander pannetje, gelatine, jus d’orange en whisky en roer dit goed door. Klop eieren en suiker tot het dik wordt. Voeg dit bij de gesmolten chocolade en doe uiteindelijk alles bij elkaar. Als je het in mooie glaasjes laat lopen ziet het er fantastisch uit. Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen en dat je nu zelf allerlei leuke en smaakvolle gerechten kunt gaan maken. Je kunt bijna eindeloos aan de gang en overal je favoriete whisky in gebruiken. Neem bijvoorbeeld een johnny walker limited edition om van een verkoelend ijs dessert een ijskoude verschijning te maken. Experimenteer lekker door met johnnie walker gold label in een sappige biefstuk, waardoor deze wat rokeriger van smaak wordt. Ervaar en geniet!
Populaire Artikelen