Je kind leren fietsen: zo doe je het!

  • Lisa
  • /
  • Dinsdag 11 Juli 2023
  • /
  • Views 55196

Kinderen leren fietsen

Iedereen kan fietsen. Velen leren dit al op jonge leeftijd, na het kruip- en loopproces komt de interesse bij veel kinderen voor fietsen. Heb jij ook een dochtertje of zoontje waarmee je in de toekomst graag wilt fietsen? Lees dan dit artikel, waarin we u hier informatie over geven over het leerproces van fietsen bij uw kind.

Hoe doe je dat met een kleiner budget? Gelukkig kun je gebruik maken van kortingen op de entree voor pretparken voor kinderen in Nederland.

Leren fietsen

De meeste kinderen vinden fietsen leuk, maar soms kan dit ook als eng worden ervaren. Voor u als ouder is het ook een leuke klus. Zorg er wel voor dat u uw kind niet forceert om te fietsen, het moet vooral leuk zijn voor allebei.

Wanneer

Begin zodra uw kind enigszins kan staan en kracht kan zetten met een driewieler om de interesse voor fietsen op latere leeftijd te krijgen. Vanuit de driewieler kun je overstappen op een loopfiets, zodat het op een leeftijd van 4 a 5 jaar niet meer gek is voor je kindje om op een gewone fiets te stappen. Hij of zij is er dan al aan gewend en heeft met balans houden kunnen oefenen.

Hoe

Leren fietsen is leuk. Zowel voor u als voor uw kind. Belangrijk is het om tijdens het leerproces stapje voor stapje te beginnen en niets te forceren. Het moet vooral leuk blijven, zo blijft het een leuke herinnering waardoor je kind het fietsen sneller zal oppakken. Let verder op de volgende punten:

  • Laat je kind eerst oefenen met een loopfiets, zodat hij of zij kan leren om balans te houden. Dit komt van pas tijdens het leren fietsen.
  • Kies de juiste fiets en laat je hierin zo nodig adviseren door een fietsspecialist.
  • Leer je kind trappen en stoppen, maar houd hem of haar nog wel vast. Dit kan door de bagagedrager vast te houden totdat je kind zelf evenwicht kan behouden. Lukt dit? Dan laat je voorzichtig los.
  • Zorg ervoor dat je kind een fietshelm op heeft tijdens het fietsen. Vooral tijdens het leren fietsen. Hiermee voorkom veel tranen als je kind toch op zijn of haar hoofd valt.
kind leren fietsen
Leer je kind fietsen

Samen fietsen

Heeft je kindje uiteindelijk leren fietsen en lukt het om zelfstandig te fietsen? Dan kunnen jullie samen op pad gaan. Als moeder of vader is er niets leukers dan heerlijk op de fiets te stappen en een stuk te fietsen met je kind. Het is een gezellige activiteit, die zowel voor jong als oud leuk is.


Populaire Artikelen