Internationaal carrière maken, hoe doe je dat?

  • Lisa
  • /
  • Zaterdag 15 Oktober 2022
  • /
  • Views 8432

whiteboard

Heb je altijd al willen werken in het buitenland, tijdelijk of permanent? Is je droom om financieel expert te worden in London of New York? Of liever als arts aan het werk in een derde wereld land? Of zoek je soms een baan op een toeristische locatie? Je wilt natuurlijk niet dat je grootste droom verandert in een nachtmerrie. Lees dan snel verder, want in dit artikel geef ik je allerlei tips hoe jij een succesvolle internationale carrière kunt opbouwen.

Allereerst is het belangrijk dat je vloeiend Engels spreekt. De Engelse taal goed beheersen is de basis van iedere buitenlandse carrière. Je moet het niet alleen vloeiend kunnen spreken, ook schriftelijk correct Engels schrijven is zeer belangrijk, hoe wil je anders gaan communiceren met collega’s en klanten? Het beheersen van de Nederlandse taal is niet voldoende voor een carrière in het buitenland.

Je wilt graag een succesvolle carrière, maar hoe word je succesvol? Die vraag zul je je vast wel eens gesteld hebben. Toch is het antwoord hierop niet eenvoudig en het antwoord verschilt natuurlijk per persoon. Gelukkig zijn er wel een aantal goede tips die je op weg kunnen helpen naar een succesvolle carrière in het buitenland.

Internationaal carrière maken

Een goed CV opstellen

Mensen moeten een zo’n goed mogelijke indruk van je hebben, zonder dat je dingen hebt verzonnen of overdreven. Neem daarom de tijd om je CV op te stellen. Je toekomstige baas wil graag weten wat jij kan bijdragen aan het bedrijf waar je gaat solliciteren. Geef dus duidelijk aan welke resultaten je hebt behaald in vorige functies. Heb je bijvoorbeeld een project opgezet en wat waren de resultaten? Heb je cursussen gevolgd of ben je omgeschoold tot docent? Dit zijn allemaal belangrijke zaken om te vermelden op je CV. Dit zegt namelijk iets over jouw kennis en toekomstige mogelijke werkzaamheden.

Vergeet ook zeker niet om resulaten bij te voegen in je CV. Werk je bijvoorbeeld in de sales of marketing, vertel dan hoe je een hogere omzet of winst hebt gerealiseerd en toon met cijfers aan hoe je dit gedaan hebt. Zo kan je toekomstige baas een goed inzicht krijgen in jouw behaalde resultaten bij vorige werknemers. Ze zien graag dat je tijd hebt gestoken in het maken van een goed en overzichtelijk CV. Voeg daarom waar je kunt wat cijfers of bewijzen toe en dan zullen ze nog enthousiaster worden van je CV.

De laatste tip die ik je kan geven over het opstellen van een goed CV is dat je niet steeds dezelfde CV naar iedere sollicitatie opstuurt. Maak een CV op maat is dan ook een veel gebruikte term. Dit betekent dat je een basis CV hebt opgesteld en per functie/sollicitaite je CV steeds aanvult met sterkte punten afhankelijk van de functie en werkgever waar je solliciteert. Wil je toch liever op een fucntie in Nederland solliciteren of durf jij het niet aan? kijk dan voor vacatures in Nederland!

De perfecte sollicitatiebrief

Net zoals je een CV op maat maakt voor een functie of sollicitatie, geldt hetzelfde voor een solicitatiebrief. Adresseer je sollicitatiebrief altijd aan een specifiek persoon. Hiermee voorkom je dat je op een grote stapel met sollicitaties terecht komt en wek je meteen interesse bij een werkgever. Zo zien ze namelijk dat jij er tijd in hebt gestoken om dit uit te zoeken en naar wie je de sollicitatie moet versturen.

reizen
Waar wil jij gaan werken?

Je zult ook rekening moeten houden met de sollicitatie regels in het buitenland. Lang niet alle regels zijn officieel vastgesteld, maar dit noemen ze de zogenaamde buitenlandse sollicitatie-etiquette. In Duitsland is het bijvoorbeeld normaal om iedere bladzijde van je CV en sollicitatiebrief te ondertekenen. In Frankrijk moet een sollicitatiebrief handgeschreven zijn en in een aantal landen is het dragen van een spijkerbroek echt niet oké. Hierdoor kun je zeker afgewezen worden. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van de sollicitatie-etiquette in jouw land vóórdat je gaat solliciteren. Daarnaast moet je ook op de hoogte zijn van de normen, waarden en de zogehete gedragscodes in het land van solliciteren.

Een sollicitatiebrief is een kans om uit te leggen waarom jij de perfecte persoon bent voor de baan. Laat daarom je kwaliteiten zien en benoem waarom deze geschikt zijn voor de functie. Hiermee laat je merken dat je er over na hebt gedacht en er serieus mee bezig bent. Schrijf dit in een verhaalvorm met maximaal 3 opsommingen. De meeste mensen willen graag een (kort) verhaal lezen in plaats van saaie opsommingen.

Solliciteren in het buitenland

Je hebt waarschijnlijk al bepaald in welk land of zelfs bij welke bedrijf je graag zou willen werken in het buitenland. Mocht je dit nog niet bepaald hebben, dan is dit stap één.

  1. Bepaal in welke land je wilt gaan werken. Er zijn namelijk extreem veel mogelijkheden als je nog geen specifieke voorkeur hebt. Verklein daarom je zoektocht door te bepalen waar je graag zou willen werken.
  2. Leer de taal van het land waar je wilt gaan werken en zorg dat je de Engelse taal perfect beheerst, zowel schriftelijk als mondeling.
  3. Onderzoek of een migratie mogelijk is en wat daar voor nodig is. Blijf je in de Europese unie werken? Dan is het vaak eenvoudig om te gaan werken in een ander land. Wil je graag buiten de Euroese unie gaan werken? Dan kan het nog wel eens een stuk lastiger worden. Onderzoek daarom van te voren welke vereisten er zijn en kijk of werken buiten de Europese Unie tot de mogelijkheden behoort. Je wilt namelijk wel legaal aan het werk gaan en betaald worden.

Dit zijn de belangrijkste basisvoorbereidingen die je moet treffen voordat je gaat solliciteren. Ben je nog op zoek naar een leuke buitenlandse baan om op te soliciteren? Kijk dan eens bij Search Jobs Abroad. Daar vind je allerlei buitenlands werk en meertalige vacatures.

Tegenwoordig wordt het steeds lastiger om als buitenlander ergens aan de slag te gaan. Het is vaak veel geregel en daarom kiezen ze sneller iemand uit eigen land. Om je kansen op een baan in het buitenland te vergroten, kun je je zelf gaan specialiseren in een bepaald onderwerp. Je hebt namelijk meer kans dat ze jou er uit kiezen als je bepaalde vaardigheden bezit die andere mensen niet of nauwlijks hebben. Zeker met de Nederlandse kenniseconomie heb je dan meer kansen op een carrière in het buitenland.



Populaire Artikelen