Hoe kun je ondekt worden als model?

 • Lisa
 • /
 • Woensdag 12 Juli 2023
 • /
 • Views 74887

make-up

Heel veel jonge meisjes en jongens dromen van een baantje als model. Zodat je in de mooiste kleding kunt poseren en de wereld over kunt reizen voor de gaafste opdrachten. Modellenwerk komt de meeste mensen niet aanwaaien, je zult er flink wat voor over moeten hebben. Naast een mooi of opvallend uiterlijk, moet je ook over vele andere eigenschappen beschikken. Anders zul je het werk in de modellenwereld niet lang vol houden. Alleen maar mooi zijn is echt niet meer genoeg tegenwoordig. Een leuke persoonlijkheid is minstens zo belangrijk, ook omdat social media tegenwoordig een belangrijke rol speelt.

Ondenkt worden als model

Zorg dat je gezien wordt door de scouts

Als je graag model wilt worden zul je er voor moeten zorgen dat de scouts jou zien. Helaas overkomt het maar een heel klein aantal mensen dat ze op straat of ergens anders worden ontdekt. De meeste modellen hebben zichzelf aangemeld bij verschillende bureau’s en zo hun eerste opdrachten gekregen. Je moet jezelf dus zichtbaar maken bij de verschillende modellenbureau’s. Begin daarom met het opsturen van foto’s. Op het internet kun je zoeken naar verschillende modellenbureau’s en hun adressen en email achterhalen. Zorg altijd dat je voor een bekend modellenbureau kiest met goede en echte recensies. Het is ook zeker verstandig om meerdere modellenbureau’s te benaderen en als je uitgenodigd wordt ook te bezoeken. Op die manier kun je verschillende bureau’s en werkwijzes vergelijken. Bepaal waar jij je het prettigst bij voelt. Het is belangrijk dat je een goede klik hebt met de mensen waarmee je samen gaat werken. Kies het bureau waar jij je het meest thuis voelt.

Om te zorgen dat je gezien wordt door de scouts, ga je een paar simpele foto’s van jezelf maken waar je mooi op staat. Gebruik foto’s waar je goed zichtbaar op staat en weinig make-up op hebt. Zo kunnen de mensen van een modellenbureau je goed beoordelen. Je kunt deze foto’s door vrienden of familie laten maken, professionele foto’s zijn bij deze stap nog niet nodig. Zorg er daarnaast voor dat je meerdere foto’s opstuurt:

 • Een foto van je gezicht
 • Een close-up van je gezicht
 • Een lachende foto
 • En een foto van je hele lichaam.

Naast de foto’s is het ook belangrijk om je gegevens in een bericht te zetten. Denk aan:

 • Uiterlijke gegevens
 • Je lengte
 • Omtrek van je borst, taille, heupen, schouders etc.
 • Schoenmaat
 • Haar-, oogkleur
 • Contactgegevens

De volgende stap: langskomen bij het modellenbureau

Mocht een van de modellenbureau’s waar je je foto’s en gegevens naar toe hebben gestuurt intresse in je hebben, dan nemen ze contact met je op. Ze vragen je dan op langs te komen zodat ze je in het echt kunnen zien. Zorg er voor dat je er tijdens dit gesprek verzorgd uitziet en neem als je wilt iemand mee, zeker als je minderjarig bent, maar het is sowieso prettig om iemand mee te nemen. Het is tenslotte best spannend allemaal! Probeer er ondanks de spanning het beste van te maken en zorg dat je je normaal gedraagt en je niet voordoet als iemand anders.

vrouw
Wil jij model worden? Schrijf je in!

Wanneer je uitgenodigt bent voor een gesprek, zullen ze wat dingen uitleggen en bespreken. Daarnaast zullen ze je maten even opnemen en maken ze meteen wat simpele testfoto’s. Door het nemen van een paar simpele foto’s kunnen ze kijken of je fotogeniek bent. Mocht dit het geval zijn, dan zul je worden uit gevraagd voor een testshoot. Dit om je portfolio te vullen. Sommige modellenbureau’s vragen hier geld voor, maar andere bureau’s zullen het voorschieten. Dit zul je zelf moeten achterhalen hoe het bij jouw bureau precies werkt.

International Model Network

Mocht het modellenburea geen contact meer met je opnemen na het gesprek of mocht je een afwijzing hebben gekregen, dan zijn er gelukkig ook nog andere mogelijkheden. Je kunt jezelf presenteren op social media, mee doen aan wedstrijden, maar je kunt je ook aanmelden op een website waar ze modellen aan fotografen en opdrachten koppelen.

International Model Network is een goed voorbeeld van een betrouwbare site om opdrachten te vinden. Hier kunnen modellen en fotografen hun portfolio delen en opdrachten plaatsen. Daar kunnen dan weer mensen op reageren en zo worden er modellen en fotografen met elkaar gematcht. Het grote voordeel is dat je zelf kun reageren op opdrachten en ook zelf opdrachten kunt plaatsen. Het registreren is gratis en gemakkelijk, dus de drempel is laag om het te proberen.

Gescout worden op instagram of andere social media

Steeds meer bureau’scouten niet alleen op straat, maar zeker ook op social media en dan met name instagram. Instagram is dé plek om jezelf te laten zien van je beste kanten. Helaas daarom gaat er ook nog wel eens wat mis. Er zitten ook modellenburea’s die oplichten of zelfs nog erger. Kijk hier dus extra voor uit als je via social media benaderd wordt. Loop het profiel en het bedrijf na en vraag om referenties als je het niet helemaal vertrouwt. Mocht je toch beslutien om langs te komen, zorg er dan voor dat er iemand met je mee gaat.

Hoe herken je een nepscout of nepbureau?

Een erkend modellenbureau heeft veel volgers op instagram en volgt weinig mensen. Daarnaast zal een echt modellenbureau nooit een afspraak maken via privé berichten op facebook of instagram. Zij zullen je altijd via email bevestigen en zullen om extra informatie vragen zoals foto’s en maten. Ook vragen de meeste echte modellenbureau’s naar je ouders.

De aller belangrijkste tip is dat je bij een modellenbureau nooit inschrijfgeld hoeft te betalen. Dit ligt anders bij een castingbureau. Dus mocht je in een bericht om inschrijfgeld gevraagd worden en je allerlei mooie opdrachten beloofd worden dan is dat helaas vaak nep en proberen ze je geld afhandig te maken.Populaire Artikelen