Hoe je als tweeverdiener een hypotheek afsluit

  • Lisa
  • /
  • Maandag 4 December 2023
  • /
  • Views 5496

hypotheek

Een hypotheek afsluiten met twee personen

Als je allebei een baan hebt kun je ook een hypotheek afsluiten die twee keer zo hoog is dan met een enkel inkomen. Toch? Helaas ligt dit iets gecompliceerder. Hoewel de normen voor tweeverdieners de laatste jaren aanzienlijk verbeterd zijn, is het niet zo dat beide salarissen in één huishouden allebei even zwaar meetellen bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek. Ook als je de huidige hypotheek met één salaris hebt afgesloten en je partner onlangs is gaan werken is het niet zo simpel dat je een tweede hypotheek af kunt sluiten alleen op basis van het tweede salaris. We zetten de regels en mogelijkheden in dit artikel uiteen. Uiteraard is deze tekst niet 100% compleet, het blijft nodig om hypotheekadvies in te winnen bij je hypotheekadviseur.

Het tweede inkomen

Tweede inkomen voor een tweede hypotheek

Nog steeds is de overwaarde op je huidige woning bepalend of je een tweede hypotheek af kunt sluiten. Uiteraard kijkt de hypotheekverstrekker ook naar het inkomen van het huishouden, dus als daar een extra inkomen bij is gekomen wordt de kans op een tweede hypotheek wel meteen een stuk groter natuurlijk. De meeste huiseigenaren gebruiken een tweede hypotheek voor een verbouwing of onderhoud aan de woning. Zolang de tweede hypotheek wordt aangewend voor verbetering van het zogenaamde ‘hoofdverblijf’ en deze binnen 30 jaar helemaal en ieder geval annuïtair wordt afgelost, is de rente een fiscale aftrekpost. Dus als je ervan op vakantie gaat, er een nieuwe boot mee koopt of het omwisselt voor Bitcoins is de hypotheekrente van de tweede hypotheek niet aftrekbaar.

Het tweede inkomen telt maar voor een deel mee

Het hoogste inkomen van jullie twee is leidend bij de aanvraag van een hypotheek. Het salaris van degene die het minste verdient telt maar voor 90% mee in de berekening. Deze regel is van kracht sinds 1 januari 2021. Dat betekent dat jullie met de twee salarissen bij elkaar opgeteld meer kunnen lenen dan in 2020. Hartstikke fijn dat tweeverdieners een hogere hypotheek of tweede hypotheek kunnen afsluiten, maar dat neemt niet weg dat jullie nog steeds samen de maandlasten moet kunnen betalen. Nu en later. Realiseer je goed dat je maandlasten uit meer bestaat dan alleen de aflossing van je (tweede) hypotheek. Belastingen, onderhoud en de eenmalige kosten zoals taxatiekosten, overdrachtsbelasting en bemiddelingskosten die je moet betalen als je een hypotheek afsluit.
Tags: Tassen Handtas

Populaire Artikelen