Elekrische voertuigen in de lift

  • Lisa
  • /
  • Woensdag 22 November 2023
  • /
  • Views 55886

elektrische auto

Dat elektrische voertuigen niet langer weg te denken zijn uit ons straatbeeld is ondertussen wel bewezen. Dankzij de fiscale voordelen en de milieubewuste uitstoot, kiezen steeds meer mensen voor dit alternatief. Waarom wint het elektrisch voertuig aan populariteit en wat zijn de voordelen? Wat komt er verder kijken bij het aanschaffen van zo een elektrisch voertuig? We gunnen je graag een blik achter de schermen van deze nieuwe transporthype.

Waarom maken steeds meer mensen de overstap?

De elektrische wagen heeft zijn intrede gemaakt. In Nederland brak de verkoop van deze wagens in 2018 alle records. Een reden die hier zeker aan de basis ligt, is de beschikbaarheid van elektrische wagens op de tweedehandsmarkt. Vele van de leaseauto's zijn inmiddels vier à vijf jaar oud. Daardoor worden ze nu sneller beschikbaar gesteld als tweedehandswagen. Dit is voor veel particulieren de uitgelezen kans om de overstap te maken. Een tweede voordeel is dat verschillende instanties heel wat premies aanbieden wanneer je ervoor kiest elektrisch te rijden. Bovendien komen er steeds meer oplaadpunten bij, wat de angst om met een lege accu te stranden ook doet afnemen.

Elektrisch rijden is de toekomst!

Aandachtspunten bij de aanschaf van een elektrische wagen

Wanneer je zelf overweegt een elektrische wagen aan te schaffen, houd je best rekening met enkele zaken. Niet onbelangrijk is de wagen zelf en zijn specificaties. Zonder al teveel technische termen te gooien, schuilt er behoorlijk wat verschil in de wagens onderling. Zo heb je de keuze tussen een volledig elektrische wagen ( BEV in vakjargon) of wagens die beschikken over zowel een elektro- als een benzinemotor. Ook de capaciteit van de accu is niet onbelangrijk. Deze bepaald immers hoeveel kilometers je kan afleggen. Kiezen voor een elektrisch voertuig wil natuurlijk ook zeggen dat je deze regelmatig moet opladen. Je kan opteren om je voertuig onderweg op te laden of gewoon bij je thuis. Om zeker te zijn dat je steeds met een volle accu vertrekt, is een eigen laadpaal dus geen overbodige luxe.

Goed verzekerd

Wie verkiest een elektrisch voertuig aan te schaffen, dient natuurlijk ook correct verzekerd te zijn. Dit geldt overigens niet enkel bij de aanschaf van een wagen. Ook wanneer je opteert voor een elektrische fiets, scooter, step of speed pedelec, mag je niet zomaar zonder verzekering de weg op. Alles hangt af van het type voertuig dat u bestuurt en het aantal watt. Wil je meer info over een bepaald type voertuig en het al dan niet verzekeren, dan vraag je best even advies aan je verzekeraar. Kies je voor een wagen, dan is een aangepaste verzekering vanzelfsprekend. Heel wat verzekeringsmaatschappijen geven fikse kortingen wanneer je een wagen met lage CO2-uitstoot laat verzekeren. Via Totaalbesparen.com kun je verschillende elektrische voortuigen vergelijken. Hun scooterverzekering vergelijker is bijvoorbeeld ook gemaakt om verzekeringen voor een elektrische scooter te vergelijken.

Milieubewust?

Kies je voor een elektrisch alternatief, dan ben je milieubewust bezig. Althans, dat is wat fabrikanten beweren. Ook de Europese Unie volgt dit advies maar al te graag. Maar klopt deze stelling wel? Rijd je wel degelijk groener met een elektrische wagen? Professor Ernst van de Universiteit van Luik deed onderzoek en legt ons graag zijn bevindingen voor. Een dubieuze conclusie die hierbij naar boven kwam, is de productie van de accu's. Het is net de productie van deze batterijen die heel wat CO2-uitstoot met zich mee brengt. Overigens is er nog steeds geen enkele wagen die zich verplaatst op 100 procent groene stroom. De professor concludeert dat een elektrische wagen wel degelijk groener is, op voorwaarde dat je er minstens 700.000 kilometer mee aflegt. Sta je op het punt de overstap te maken? Dan kies je maar beter een model waar je de eerste tien jaar geen afscheid van wil nemen.



Populaire Artikelen