De leukste en lekkerste gourmet tips


gourmet diner

Gourmetten is iets wat veel Nederlanders doen. Het is een gezellige manier van eten met zijn allen en lekker lang (na)tafelen. Gourmetten wordt vaak bestempeld als ouderwets en oubollig, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Daarom in dit artikel een aantal leuke tips om van je volgende gourmet iets speciaals te maken. Je kunt het zo simpel houden als je wilt, maar je kunt er ook iets culinairs van maken. Hoe meer je varieert hoe meer keuze er is voor iedereen en zal het zeker een geslaagd avondje gourmetten worden. Niet alleen volwassenen vinden gourmetten leuk, ook voor de kids is het een feestje om zelf allerlei dingtjes te koken.

Een boodschappenlijstje voor je gourmet!

Een basis boodschappenlijstje voor de gourmet

  • Olie of boter om te bakken
  • Zout en peper
  • Kruidenboter
  • Alioli
  • Knoflooksaus
  • Satésaus
  • Cocktailsaus
  • Stokbrood of ander brood
  • Aardappelblokjes of kleine krieltjes
  • Verse kruiden zoals basilicum en peterselie

Groente:

  • Ui
  • Paprika
  • Champignons
  • Taugé
  • Courgette
  • (snack)Tomaat
  • Komkommer

Vlees:

  • (mini) Hamburgers
  • (mini) Worstjes
  • Kipfilet stukjes
  • Kalkoen stukjes
  • Varkenshaas stukjes
  • Shoarma
  • Lamskoteletjes
  • Varkenshaas stukjes
  • Biefstukpuntjes
  • Spek
  • Slavinkjes

Vis:

  • Kabeljauw stukjes
  • Zalm
  • Garnalen
  • Kibbeling of vissticks

Vegetarisch:

  • Groente burgers
  • Tempeh
  • Tofu
  • Vleesvervangers

Maak er iets speciaals van

Mocht het bovenstaande lijstje iets te basic voor je zijn, kijk dan eens naar deze gourmet recepten.

Hamburgers kun je eenvoudig zelf maken. het leuke is dat je dan verschillende soorten mini burgers kunt maken. Denk aan een traditionele hamburger, truffelburger, Thaise pittige burgers, burgers met een kaasvulling of een baconburger.

Kipfilet of kalkoenstukjes kun je zo op tafel zetten, maar je kunt ze ook lekker marineren. Denk aan sojasaus en ketjap, peterselie en cajunkruiden of wikkel ze in spek.

Ook de biefstukpuntjes en lamsvlees kun je heerlijk marineren. Bijvoorbeeld met knoflook, bosui en sojasaus. Of knoflook en andere verse kruiden, maar je kunt ook grillkruiden gebruiken.

Vis kun je ook prima van te voren vast marineren. Zalm en witvis is lekker met dille en citroen, maar ook met honing, bosui, sesamzaad en sojasaus als je eens wat anders wilt proberen. Vooral garnalen zijn heerlijk met wat knoflook, rood pepertje en sweet chili saus, het klinkt er simpel, maar het is overheerlijk bij een gourmet.

tafel bbq
Tafel BBQ

Vegatarische opties

Naast vlees en vis kun je ook andere dingen serveren. Het is immers niet gezond om zoveel vlees te eten, al maakt het voor een keertje natuurlijk niet zoveel uit. Je kunt simpele dingen op tafel zetten zoals aardappelblokjes, röstirondjes en kant-en-klare groenteburgers. Maar je kunt ook kaassoufflé, gemarineerde knoflook champginons, courgetti, pompoen, pannenkoekjes en kaas serveren. Kortom, er zijn eindeloos veel variaties mogelijk als je wilt gourmetten.


Populaire Artikelen