Alles wat je moet weten over een TENS apparaat

  • Lisa
  • /
  • Dinsdag 24 Oktober 2023
  • /
  • Views 7308

t.e.n.s. apparaat

Heb je last van pijn in je gewrichten of ben je gediagnosticeerd met een chronische pijn zoals artritis? Dan kan een TENS apparaat uitkomst bieden. Met dit apparaat kun je de oorzaak van de pijn niet wegnemen, maar zelf thuis de pijn gemakkelijk verlichten. T.E.N.S. staat voor Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation. Dit kan naar het Nederlands vertaald worden als ‘transcutane elektrische zenuwstimulatie’; kleine elektrische schokjes in het pijngebied, verlichten de pijn. Wat is een TENS apparaat en hoe kun je deze het beste gebruiken?

Verlicht de pijn vanuit huis!

Wat is een TENS apparaat?

VDP Tens apparaten zijn klein van stuk en gemakkelijk mee te nemen voor als je onderweg of op reis bent. Zo kun je eenvoudig en snel op ieder moment de pijn verlichten. Een TENS apparaat heeft een schermpje en enkele knopjes om het te kunnen bedienen. Aan dit apparaat zit een snoertje met enkele stekkers waar je elektroden gel-pads aan kunt bevestigen. Via dit snoertje wordt de elektrische stroom naar de pads geleid en komt het gebied waarop je de pads bevestigd onder zwakstroom te staan. Dit verlicht de pijn doordat het gebruik van het apparaat er voor zorgt dat je lichaam de natuurlijke pijnstiller endorfine aanmaakt.

Waarvoor wordt dit apparaat gebruikt?

Een TENS apparaat wordt veelal aangeraden voor mensen met pijn in de rug, pijn in de bovenarm of chronische pijn zoals artritis of een andere vorm van reuma. Ook kan dit apparaat gebruikt worden bij spierpijn na het sporten, of tijdens de bevalling om de pijn van de weeën op te vangen. Belangrijk is wel om te weten dat deze apparaten de oorzaak van de pijn niet weg zullen nemen; het probleem zal niet verdwijnen. Wel kun je een pijnlozer leven leiden door gebruik te maken van een TENS apparaat.

Hoe gebruik je het apparaat?

Je kunt gemakkelijk zelf thuis gebruik maken van een TENS apparaat. Via de knopjes en het schermpje kun je gemakkelijk de intensiteit van de elektrische prikkels aanpassen. Stel deze zo in dat ze net geen pijn doen. Aan het apparaat zit een snoer waar je de pads de elektrodes, aan kunt bevestigen. Dit snoer stop je aan de achterkant in het apparaat. Bevestig de gel pads aan de snoertjes voordat je de pads op de huid plakt. Haal het velletje van de gel pads af. Gooi deze velletjes niet weg, deze heb je nodig om weer op de gel pads te plakken als je het apparaat niet gebruikt. Plak de gel pads vervolgens op het gebied waar je de pijn ervaart. Na de behandeling haal je de pads van de huid af door aan een hoekje van de pad te trekken, nooit aan het snoertje. Bewaar de gel pads in de koelkast. Lees voor je het apparaat gaat gebruiken altijd eerst de handleiding goed door. Zo zie je niks over het hoofd.

Hoe lang moet je een TENS apparaat gebruiken?

Een TENS apparaat kan meerdere malen per dag gebruikt worden. Het hangt van de soort behandeling af hoe lang een behandeling per keer duurt, maar dit ligt meestal tussen de 20 en de 60 minuten. Tijdens de behandeling kun je op je gemak in een stoel gaan zitten of op bed gaan liggen. Ook kun je voorzichtig andere dingen doen, zolang je goed oplet dat de pads goed bevestigd blijven. Gebruik het TENS apparaat niet tijdens het slapen. Je hebt dan namelijk niet door of een gel pad loslaat.

Enkele tips bij het gebruik van een TENS apparaat

Omdat je met een TENS apparaat gebruik maakt van een (lichte) elektrische stroom, is het goed om te weten wanneer je het apparaat beter niet kunt gebruiken. Plaats de gel pads elektroden nooit op een plek dicht bij het hart, op de slapen of op de halsslagaders. Let goed op of je allergische klachten krijgt bij het gebruik van de pads. Er zijn speciale hypoallergene pads verkrijgbaar die je dan kunt gebruiken. Tijdens de bevalling kun je gebruik maken van een speciaal daarvoor ontwikkeld apparaat, maar doe dit altijd in overleg met je arts.


Populaire Artikelen