5 goede redenen voor een spiraal plaatsen

  • Lisa
  • /
  • Woensdag 20 September 2023
  • /
  • Views 63914

baby

Een spiraal plaatsen is sinds jaar en dag een bijzonder populaire vorm van anticonceptie. Dit heeft alles te maken met de vele interessante voordelen die eraan verbonden zijn. Denkt u er ook over na om een spiraal te laten plaatsen? In dat geval zult u zich niet alleen afvragen hoe betrouwbaar deze nu precies is, maar ook hoeveel de kosten precies bedragen. In ieder geval, wij hebben alvast 5 uitstekende redenen voor u op een rijtje gezet om ervoor te kiezen om gebruik te maken van een hormoonspiraaltje of een koperspiraaltje.

1.) Een spiraal plaatsen is bijzonder betrouwbaar

De eerste zorg van veel vrouwen is uiteraard dat hun anticonceptie zo betrouwbaar mogelijk moet zijn. Mede omwille van deze reden haken steeds meer vrouwen af voor wat het nemen van de pil betreft. Eén enkele keer de pil vergeten kan immers al grote gevolgen hebben. Een spiraal plaatsen is op dit vlak dan ook heel wat betrouwbaarder. Deze kunt u immers niet vergeten in te nemen en bovendien biedt een spiraal een blijvende bescherming, ook wanneer u zich bijvoorbeeld niet helemaal lekker voelt. :

Waarom kiezen voor een spiraal?

2.) Nadat het spiraaltje is verwijderd kunt u direct terug zwanger worden

Heeft u het spiraaltje laten verwijderen? In dat geval kunt u meteen terug zwanger worden. Bij menig aantal andere vormen van anticonceptie is dat niet het geval. Wilt u de kans om zwanger te worden zo optimaal mogelijk houden? In dat geval kan het geen kwaad om daarvoor even een afspraak te maken met een gynaecoloog. Hij of zij kan u namelijk precies vertellen hoe u ervoor zorgt dat uw zwangerschapskansen zo groot mogelijk kunnen zijn.

3.) Het koperspiraaltje kan gebruikt worden als noodanticonceptie

Een koper spiraal plaatsen kan in de praktijk eveneens gebeuren bij wijze van noodanticonceptie. Heeft u onveilige seks gehad? Dan kunt u zich meteen naar de gynaecoloog begeven om de koper spiraal te laten plaatsen. Een koperspiraal werkt in de praktijk veel efficiënter in vergelijking met bijvoorbeeld de noodpil.

4.) Geen extra risico op een trombose

Eveneens een niet te onderschatten voordeel van een spiraal plaatsen gaat schuil in het feit dat er geen sprake is van een extra risico op trombose. Het risico op het verschijnen van een stolsel in de ader is er wel één om rekening mee te houden bij andere vormen van anticonceptie. Bovendien is er ook geen sprake van een groter risico op hart- en vaatziekten op het ogenblik dat u kiest voor een spiraal plaatsen. Beide voordelen gelden zowel voor koper- als voor hormoonspiralen.

5.) U kunt genieten van een langdurige werkingse

Laat u een spiraal plaatsen? Dan hoeft u zich gedurende een lange tijd geen zorgen meer te maken over uw anticonceptie. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er een goede opvolging van de spiraal dient te gebeuren. Omwille van deze reden is het raadzaam om regelmatig een consult te boeken bij een gynaecoloog. De precieze werkingsduur is bij een spiraal plaatsen wel altijd afhankelijk van het soort spiraal. In het geval van een hormoonspiraal kunt u bijvoorbeeld rekenen op een werkingsduur van tussen de 3 en 5 jaar. Heeft u een koperspiraal laten plaatsen? In dat geval kunt u rekenen op een werkingsduur van tussen de 5 en 10 jaar. Dit maakt dus toch wel een behoorlijk verschil. Een afspraak maken voor het plaatsen van een spiraal kan op www.mcwetering.nl.Populaire Artikelen